..::MENU::..
O mnie
Inwokacja
Meta dane
Dzien Edukacji Narodowej
Okno na życie
Szalona lista
Kalendarz
Polkipl
BHP
Topologie sieci
Imieniny
Tabelki
Szarlotka
Bajka
|
Prosta szarlotka
Idzie na koniec
Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem
kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet
początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec
dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na
pamięć.
Ciasto jest nieduże, na formę ok. 24x 24cm tj. ok. 16 małych kawałków.
Składniki:
- 2 szkalnki mąki przennej(300g)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na
małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię
spożywczą. Wstawić do lodówki.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą
kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do
pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
- Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z
pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się
przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:
- Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na
kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
- Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię
spożywczą. Wstawić do lodówki.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10min./ 100°C/ obr. 1.
- Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za „wodnisty“, a zależy to od użytych
jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie na 10min. lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można
najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
- Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta
odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w
temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Przeczytaj jeszcze raz
|
..::ODNOŚNIKI::..
|